Изложения, многобройни атракции и продажби на млечни и месни продукти очакват посетителите на ПЕТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ. ХОТЕЛИТЕ в района на Арбанаси и Велико Търново са препълнени от направените отпреди месеци резервации.
Тази година изложението включва повече участници от всички направления, характерни за фермерския форум. Организаторите са поканили като официални гости основно чуждестранни дипломати с желанието по този начин да се изградят мостове между нашите стопани и тези по цял свят. Присъствие са потвърдили посланиците на Иран, Беларус, Казахстан, Мароко, Кувейт, Албания и други. Представители на браншови организации от Азербайджан, Австрия, Италия, Грузия, Йордания и още 13 държави пък ще се включат в изложението с животни, млечни и месни продукти. Разбира се, най-голям е броят на българските фермери, които ще презентират продукцията си, а основната цел е да се стимулира и поощри родното производство.
Единственият по рода и мащабите си събор на Балканския полуостров, който няма аналог и в цяла Европа, ТАЗИ ГОДИНА СЕ ОЧАКВА ДА ПРИВЛЕЧЕ 180 000 ДУШИ. Изложението отново ще бъде разположено край Петропавловския манастир до Лясковец и ще бъде открито на Гергьовден от 11:00 часа. То ще бъде разположено на площ от 100 дка, но в предстоящото издание щандовете ще са подредени по различен начин от познатите досега.
Заради болестта нодуларен дерматит сме в постоянна връзка с Агенцията по безопасност на храните и ветеринарните власти, за да може да предприемем бързи, адекватни и превантивни мерки при евентуално усложняване на ситуацията и достигане на болестта в Северна България”, заяви организаторът Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето” и на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

Сред множеството атракции са четириметровата каракачанска колиба от клони и шума, състезанията по стрижба на овце, теглене на коне тежковози, майсторско обезкостяване на агнета и други.

НА ФЕСТА ЩЕ БЪДЕ ОБОСОБЕНА ЗОНА ЗА ДИРЕКТНИ ПРОДАЖБИ НА МЛЕЧНИ И МЕСНИ ПРОДУКТИ. Производителите ще демонстрират направата им, а по-любопитните ще имат възможност да дегустират деликатесите и да закупят на място сирене, кашкавал, чевермета и други. Във форума за поредна година се включва и Ути Бъчваров, който ще нагости присъстващите с гергьовски курбан.

НАД 55 ЗАНАЯТЧИИ ЩЕ ОБУЧАВАТ ПРЕЗ ТРИТЕ ДНИ МАЛЧУГАНИ ОТ ТРИ ДОМА ЗА ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ в специално организиран детски пленер. Ще бъдат изложени и рисунките от конкурса „Нарисувай”, посветен на Гергьовден и овчарството. Даровитите деца от училището по изкуства и занаяти в Русаля ще бъдат гости на експозицията. „Ще имат възможността нагледно да се запознаят с българските занаяти и се надяваме, че ще успеем да им помогнем, защото училището им е в една сложна ситуация и има нужда от подадена ръка, за да продължи да съществува”, коментира Владислава Андреева от организаторите на форума.

17 фирми за селскостопанска техника ще промотират новостите в агромашините, оборудването и фуражите.

Развитието на овцевъдството през вековете пък ще бъде представено от мобилни експозиции на Етнографския музей към БАН, Троянския музей на занаятите, Шуменския и Велинградския исторически музей.

Посетителите ще могат да видят още изложение на кучета, народни борци, нестинари и пресъздаване на военните битки на старите българи от школата за оцеляване „Багатур”.

НА ДВЕ СЦЕНИ ЩЕ СЕ НАДПЯВАТ 2000 НАРОДНИ ПЕВЦИ, които ще участват във фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце”. От тях 35 ще изпълнят свои варианти на песента, а авторитетно жури ще избере големия победител. Откриването на конкурса съвпада с Гергьовден и вечерта ще има спектакъл с участието на певеца Володя Стоянов и Берковската духова музика.

Във втория ден на изложението в парк хотел „Арбанаси” ще има кръгла маса, в която ще се включат всички чуждестранни участници във форума чрез 5-минутни презентации за животновъдството в техните страни.

Неделя е последната вечер от фестивала, в която посетителите ще се забавляват с хороводната програма на оркестър „Канарите”.