ХЪЛМЪТ ТРАПЕЗИЦА И ШИШМАНОВАТА БАНЯ ЩЕ ПОСРЕЩАТ ТУРИСТИ ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН. Историческият хълм отваря врати отново от април. Гостите ще могат да разгледат реставрираните църкви, както и музейната експозиция, която представя археологията на Трапезица.

Хълмът беше реставриран миналата година благодарение на средствата, осигурени от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев”. Първата дама на Азербайджан осигури за търновската светиня повече от 2,5 млн. лева. Крепостта ще е отворена за посетители всеки ден от 8:00 до 19:00 часа.

Шишмановата баня също беше реставрирана по проект, за който общината получи от Европейското икономическо пространство 725 000 лева. С тези средства бяха надградени запазените стени, построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Шишмановата баня е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство. Повече от 30 години обаче паметникът беше в руини.

Хълма Трапезица

Хълма Трапезица