Хълма Трапезица

Хълма Трапезица

Хълма Трапезица ще бъде оторен за посетители на 22-ри септември.
Вече са реставрирани част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на фуникуляра с Южната кула. Готов е и Центърът за съвременна интерпретация на културно-историческото наследство, в който ще бъде подредена експозиция с всички най-интересни и важни находки от разкопките на хълма. 24 витрини са готови за изложбата, която ще бъде придружена и с мултимедийно представяне на историята на Трапезица.
На 22 септември вече ще работи и фуникулярът, който ще улеснява качването на туристите до Трапезица. Всички строителни дейности са на приключване.

 Посещението на хълма Трапезица с ползване на фуникуляра ще струва 16 лв. Деца до 7 г. ще влизат в обекта безплатно. Български граждани, навършили 60 г. ще влизат с билетът за 13 лв. За инвалидите, които имат социален асистент цената на фуникуляра ще е с посещението на Трапезица само  5 лв. Учащите се ще влизат срещу 12 лв. Преференции има и за родители с до три деца, за тях билетът е 26 лв. Освен с фуникуляра туристите ще могат да се качват до върха на Трапезица и по пешеходния маршрут. Тогава входната такса е 6 лв.
Г-жа Мехрибан Алиева – Първата дама на Азербайджан ще бъде специален гост на церемонията. Тя е и президент на фондация „Гайдар Алиев”, която дари 3 млн. лв. за реставрацията на историческия хълм.

Трапезица е втората крепост на вътрешния град на Средновековен Търновград (Велико Търново). Намира се на десния бряг на р. Янтра северозападно от Царевец. Представлява естествена крепост, заобиколена от трите си страни от реката. Някога върху стръмните скали се издигали високи стени с бойници и кули. Два напречни крепостни зида са спускали по склоновете на хълма – единият в източната част, край църквата “Св. Димитър”, а другият – в западния склон с посока към сегашния железопътен мост. В крепостта се влизало през четири входа. Главният вход на Трапезица се намирал на южната страна и е бил свързан с Царевец чрез мост над р. Янтра срещу църквата “Св. 40 мъченици”. Към този вход е водел каменен път, изсечен в скалата и достигащ до южната порта, следи от която са запазени и досега.
По последни данни, както установи чрез археологическите си разкопки проф. Константин Тотев, дворецът при царете Петър, Асен, Калоян и Борил не е бил на Царевец, а на Трапезица. Цар Иван Асен II е преместил царската и патриаршеската резиденция на новото място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218 г., твърди проф. Божидар Димитров…