150367_466460716727573_316501835_n

Крепостта Царевец е разположена на един от трите хълма, върху които е била Старата столица – Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393), когато Търново е столица на царството. През средновековието хълмът е изцяло застроен с жилищни и административни постройки, а втората основна крепост Трапезица, с която са били свързани с мост над река Янтра е била място, където са разположени жилищата на болярите.  Именно тук преди около 6000 години възникнало първото селище, от което се развил градът. А крепостта на хълма Царевец станала столица на могъщата българска империя и се превърнала в един от най-големите градове на тогавашна Европа. Тук били издигнати разкошният дворец на българските царе, величествената катедрала в резиденцията на българските патриарси, стотици жилищни сгради, повече от 20 великолепни църкви и богати манастири. Единствено Константинопол можел да съперничи на град Търново по сила, блясък и величие.
В наши дни Царевец е известен с Аудио-Визуален спектакъл, който показва величието на Крепостта, окъпана в чудни цветове във вечерното небе. Спектакълът е създаден така, че пресъздава визуално и звуково част от историята на България, въздействайки върху зрителя по неповторим начин. Може да се наблюдава както от площада пред самата крепост, така и от района на Великотърновския университет и дори от близкото Арбанаси .

Вижте и уникално видео снимано с дрон, което разкрива прелестите на Старинната крепост Царевец и стария град като кликнете тук.